Ik merk dat een vrij grote groep mensen die informeren niet het verschil weten tussen een labradoodle en een Australian Labradoodle. Ik ben een honden mens, ik vind enorm veel rassen en kruisingen hartstikke leuk. Ik heb zelf Australian Labradoodles omdat zij mijn hart hebben gestolen, maar ik zal nooit zeggen dat voor een ander de labradoodle niet net zo fantastisch kan zijn. 

 

Het grootste verschil in de labradoodle en Australian Labradoodle zit hem in hun genetische samenstelling. 

Een Labradoodle is een kruising tussen een labrador en een poedel. Labradoodles hebben voornamelijk de eerste generatie F1 (poedel x labrador) en de F1b (F1 labradoodle x poedel). 

 

In een Australian Labradoodle zit ook poedel en labrador, maar daarnaast een de Amerikaanse en Engelse cocker spaniël, Ierse Water Spaniël, Curly coated retriever. De afgelopen jaren wordt echt voornamelijk gefokt met multi generatie australian labradoodle x multi generatie australian labradoodles. Je ziet niet vaak in een afstammingsbewijs meer een poedel, labrador of ander bovengenoemd ras. Deze zitten vaak al veel verder in het generatie schema terug. Vanaf het ontstaan van de Australian Labradoodle hebben fokkers de afstammingen van hun nageslacht bijgehouden. Er zijn al decennia lang verenigingen die alles bijhouden in een database. Wat dat betreft verschilt de manier van fokken en bijhouden niet van "rashonden". 

Door de databases kunnen we van te voren het inteeltpercentage nauwkeurig bijhouden en ook verstandige combinaties maken omdat we al heel ver terug kunnen kijken naar alle mogelijke gezondheidstesten die gedaan worden. En dat zijn er inmiddels een heleboel. Voor de heupen wordt de OFA (Orthopedic Foudation of Animals) en / of Penn Hip gebruikt. De OFA beoordeelt hoe mooi/goed de heup kop in de heup kom valt. Penn Hip beoordeelt hoever de heup kop uit de heup kom getrokken kan worden. Wij doen standaard OFA en als we zien met de arts dat er iets ruimte zit tussen de kop en de kom, dan doen we nog extra Penn Hip om er zeker van te zijn dat de heupen goed zijn.

De OFA beoordeelt ook de ellebogen voor ED (elleboog Dysplasie) 

Daarnaast worden de patella's gecontroleerd, krijgen de honden jaarlijks een ECVO oogonderzoek naar erfelijke afwijken en doen we een uitgebreid DNA onderzoek via Embark of Combibreed. 

 

De vacht van een Australian Labradoodle is vaak consistenter dan dat van een Labradoodle en makkelijker te voorspellen wat betreft hoe deze volwassen eruit zal zien en verzorgd moet worden. 

 

De kosten van de Australian Labradoodle liggen vaak hoger dan van een Labradoodle. Dit omdat Australian Labradoodle fokkers wereldwijd samenwerken zodat de genenpoel groot blijft en daarmee het inteelt percentage laag. Maar uiteraard is het zeer prijzig om honden wereldwijd over te laten komen en te investeren in nieuwe lijnen. Soms reageren geïnteresseerden heftig op de prijzen en veelal refereren ze dan naar prijzen van "rashonden" die men voorheen heeft gehad. Ik denk dat veel zich vergissen in het feit dat alle prijzen de afgelopen jaren omhoog zijn gegaan, zoals alles veel en veel duurder is geworden. Prijzen die dan genoemd worden gaan dan allang ook voor deze honden niet meer op. En dan mijn voor sommige vaak rare opmerking... ik hoop dat de Australian Labradoodle nooit een erkend ras wordt met een gesloten stamboomboek. Ik hoop dat we nooit op extremen gaan selecteren en altijd de honden aanhouden in de nestjes die (naast gezond uiteraard...) ook het meest stabiele en fijne karakter hebben ongeacht of ze hun staart wat hoger houden, of iets lagere oren hebben.