Bezint eer ge begint... 

Een apart stuk, hopelijk geheel ten overvloede. Een hond is een levend wezen. Ze worden net als wij geboren met een aantal eigenschappen, maar worden verder ook gevormd door wat ze meemaken. Ieder ras (en in dit geval noem ik de ALD een ras omdat we het over generaties lang dezelfde mix hebben waardoor we heel aardig bepaalde kenmerken kunnen voorspellen) heeft zijn eigen kenmerken. Bij de Australian Labradoodle spreken we vaak over "velcro" honden, oftewel klittenband honden. Ze zijn heel graag bij hun mensen, hun roedel. Alleen laten is daarom een regelmatig genoemd probleem. Het is echt iets wat in alle rust en ontspanning opgebouwd moet worden. Verwacht je dat je pup binnen een paar weken uren alleen kan zijn, dan is de ALD echt niets voor jou.  Ben je structureel veel van huis, dan is de vraag of een hond überhaupt wel daarin past een hele reeële. 

 

Wees je ook bewust dat honden, net als mensen, ook gevormd worden door wat ze meemaken en hoe ze daarin begeleidt worden. Dat geldt voor ieder levend wezen, maar heel soms lijken we wel te denken dat ze een kant en klaar pakketje zijn die alles al kunnen zoals wij willen en vooral ook dat dit nooit zal of kan veranderen. 

 

Iedere hond heeft behoefte aan fijne , ontspannen wandelingen.. Sommige honden vinden het heerlijk om met elkaar te spelen en te wandelen, andere honden zijn veel meer op zichzelf en hebben behoefte aan rust. Je kan een ideaal beeld in je hoofd hebben, maar net als dat je kinderen krijgt, kan dat wel eens anders gaan dan je verwacht had. Er bestaat niet 1 ALD (of 1 herder, of 1 newfoundlander) ze hebben kenmerken met elkaar gemeen maar zijn individuen. Ben je in de gelegenheid om je pup / volwassen hond te gaan bieden wat hij nodig heeft? Heb je in de buurt een veilige plek waar je hond in alle rust kan rennen en spelen. Ook alleen als blijkt dat hij dat prettiger vindt. Heb je daar iedere dag de tijd voor? Of alleen in het weekend? Voor sommige zal dit logisch klinken, andere zullen denken "we hebben een parkje voor de deur." Maar je hond heeft echt meer nodig dan dat. Je hond verdient meer dan dat... 

 

En ook belangrijk... zijn er voldoende financiële middelen om voeding en medische kosten te betalen. Veel mensen hebben het vooral over de aanschafkosten, maar de voer kosten voor kwalitatief goede voeding, de dierenarts en bij de ALD ook zeker terugkerende kosten betreffende de vachtverzorging, liggen erg hoog.

 

Tijd. Het allerbelangrijkste is tijd. Tijd en geduld.