Van mij als fokker (wat toch een negatief klinkend woord blijft) verwacht men een heleboel. TERECHT. Zo behoor ik mijn best te doen om zo goed mogelijk voor al mijn honden en pups te zorgen en ze een heel fijn leven te geven. Natuurlijk worden alle ouderdieren streng gekeurd voor ze een nestje krijgen en blijf ik ook enkele jaren verantwoordelijk voor genetische "gebreken". Zoals gezegd. Helemaal terecht. Ik zal ook echt een hondenleven lang beschikbaar zijn voor vragen en advies. 

 

Maar. Ik verwacht ook wat van mijn nieuwe puppy families. 

 

Ik val maar meteen met de deur in huis... een aantal dingen vind ik echt heel belangrijk. En is dat een hond een hond mag zijn. Dus lekker iedere dag goed naar buiten mag om te snuffelen, uit te waaien, graven en ook vies worden. Maar ook dat hij zijn eigen karakter mag hebben en dus naast dingen heel leuk vinden, ook sommige dingen niet hoeft te doen omdat daar niet zijn voorkeur ligt.  

Dat klinkt voor veel misschien "logisch", gelukkig! Maar er zijn ook best veel mensen die denken dat we pups kunnen produceren zoals speelgoedwinkels knuffels maken. Een pup kost een heleboel tijd. Slapeloze nachten, er zal wellicht eens iets kapot gemaakt worden wat niet de bedoeling is. Iedere hond, heeft net als wij mensen, een eigen karakter. Aan sommige dingen kunnen we wennen, andere dingen zullen we nooit zo leuk vinden. 

 

Ik doe mijn uiterste best om zo fijn mogelijke, stabiele knuffelberen groot te brengen die fijne maatjes kunnen worden in het gezin. Maar na de maanden hier, is het tijd aan de nieuwe familie om hier zoveel mogelijk tijd, liefde en energie in te steken. 

 

Onze pups worden bij mij in de slaapkamer geboren. Daar heeft moeder dan alle rust met haar pups. Op het moment dat zij daar aan toe is, krijgt ze met haar pups een eigen plekje in de woonkamer. De andere honden mogen pas met de pups kennismaken als moeder aangeeft dit prima te vinden. Dat is soms met 3 weken (eerder mag van mij niet, omdat pups kwetsbaar zijn en mijn honden natuurlijk buiten met van alles in aanraking komen) en soms pas met 5 weken. In onze woonkamer krijgen ze alle geluiden mee die ze straks ook zullen horen/zien. Natuurlijk mogen ze ook lekker naar buiten als ze groot genoeg zijn en gaan ze met ons ritjes maken in de auto en vergroten we langzaam hun wereld met bezoekjes aan tuincentrum / dierenwinkel en het dorp. 

 

Onze pups krijgen vlees (kant en klaar vlees voor honden, met name van de merken bandit, pure instinct en carnibest), groente en fruit en gezonde andere extra's als rauwe geitenmelk en vis. Er zijn een aantal jaren geweest waarin het heel gewoon was om brokken te voeren en verder niks, maar ik ben niet van mening dat zo sterk bewerkt voedsel het beste is voor onze honden.Ze hebben net als wij mensen (ook) verse producten nodig. 

 

Ik vind het belangrijk dat pups / volwassen honden goed beschermd zijn en daarom vind ik titeren zo belangrijk. Bij titeren wordt er bij de pup (of volwassen hond) een druppeltje bloed afgenomen. Hiermee kan gekeken worden of de pup al aan een vaccinatie toe is of niet (een pup krijgt in eerste instantie bescherming vanuit zijn moeder via de moedermelk mee) en met titeren kan je tevens ook controleren of de vaccinatie die je hebt gegeven ook daadwerkelijk aangeslagen is. Meten is weten.

Het standaard vaccinatie schema wordt gevolgd in de hoop, dat de vaccinatie dan op een van die momenten gegeven wordt dat deze aanslaat. Dat betekent dat heel veel honden, veel meer vaccinaties krijgen dan ze nodig hebben. En zelfs dat er een groep honden is waarvan de families denken dat ze beschermd zijn, maar dit helemaal niet zo is. 

 

Preventief ontwormen bestaat niet. Het middel doodt alleen de wormen die op dat moment aanwezig zijn. Vandaar dat ik ervoor kies om de ontlasting te controleren en zo alleen te ontwormen als dit nodig is. Voordeel is ook dat je dan hoort welk soort worm de hond eventueel heeft en welk middel daarvoor het beste werkt. 

 

Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop natuurlijke middelen die teken en vlooien kunnen weren, ook deze zullen altijd mijn voorkeur hebben boven chemische middelen: zeker op het moment dat de hond helemaal geen parasieten heeft. We gaan onze kinderen ook niet 's ochtends voor schooltijd wassen met een anti luis middel, gewoon voor de zekerheid. 

 

Ik hoop dat met name families mij aanschrijven die hier ook zoveel mogelijk mee door willen gaan. Ik ben altijd voor mijn families bereikbaar, ik wil iedereen altijd helpen, meedenken bij problemen of kijken naar wat mogelijk is. Het gaat ten slotte allemaal om de gezondheid / welzijn van onze honden waarvan ik hoop dat die bij iedereen heel dierbaar zijn. Een geweldig boek om te lezen is https://www.ekowolf.nl/honden/boeken/een-hond-voor-het-leven

 

Wanneer men niet bereidt is om te titeren of verse toevoegingen aan de maaltijden te doen, dan hoop ik dat jullie mij niet benaderen.