De pups worden in mijn slaapkamer geboren. Ik vind het heel belangrijk dat de moeders in alle rust zonder afleidingen kunnen bevallen. Wanneer ze van de bevalling zijn bijgekomen en de pups goed groeien, verhuizen ze naar de woonkamer. Ook al zijn ze in de woonkamer en weer temidden van al het leven, ze hebben wel een privé ren. De andere honden mogen ongeveer de eerste drie weken niet bij de pups komen. Ten eerste vind ik dat de pups gewoon van hun moeder zijn en verder niet... ten tweede komen de andere honden op veel meer plekken buiten en kunnen zo van alles overdragen aan de kwetsbare pups. Als ze eenmaal wat vast kunnen eten, hun oogjes en oren goed open zijn, dan introduceren we ze langzaam aan de andere honden. En dan nog alleen als de moeder daar aan toe is. Een ontspannen moeder zorgt voor ontspannen pups. 

Afhankelijk van het weer mogen ze rond de 4 weken voor het eerst kort naar buiten. Ook zullen ze in de woonkamer rondlopen en de beneden verdieping van ons huis verkennen. Ze zijn erbij wanneer we stofzuigen, horen en zien alle geluiden die bij een huishouden komen kijken. 

Voorheen ontvingen we bezoek altijd in de woonkamer. En toen kwam  in 2020 Covid en werd alles anders. Nog steeds is iedereen van harte welkom om op bezoek te komen, maar we plannen deze bezoekjes buiten of in onze schuur. In onze woonkamer hebben we weinig mogelijkheden om afstand te houden, want deze wordt eigenlijk volledig gevuld met onze grote roedel en de puppy rennen. Dus bij ons is het de omgedraaide wereld... geen honden in hokken/kennels in de schuur, maar ons bezoek;) Met 5 en 7 weken is men welkom om de pups te komen knuffelen. Na de 7 weken krijgen ze een temperament test en worden ze op basis van hun karakter, daarbij zoveel mogelijk rekening houdend met de opgegeven voorkeuren aan de families toebedeeld. Met ongeveer 9 weken mogen ze naar hun nieuwe familie verhuizen. 

De dierenarts komt met 7 weken langs om ze volledig na te kijken, te chippen, ze krijgen hun europese paspoort en worden getiterd. Met titeren wordt bekeken in hoeverre ze nog beschermd zijn voor Parvo, Hepatitis en Distemper. Wanneer ze nog voldoende anti stoffen van hun moeder hebben, weten we dat we veilig met ze op pad kunnen en vergroten we hun wereld buiten ons huis en tuin. We maken ritjes in de auto, gaan naar het dorp met ze boodschappen doen, naar de dierenwinkel, tuincentrum en naar andere plekken waar de pups welkom zijn. Ook doe ik mijn uiterste best om met iedere pup een aantal keren aan het riempje te lopen, zodat ze dat al een beetje gewend zijn. 

2021 was het jaar dat ik over mijn grenzen ging en  te weinig nee zei om maar niemand teleur te stellen. Te vaak en te lang bezoek, te veel eisen aan mezelf, te veel willen doen om maar leuk te zijn. Dat houdt niemand vol en dus gaan we 2022 in met heel veel nieuwe zin, maar met meer regels zodat het voor mij met heel veel plezier vol te houden is. Iedereen wordt iedere dag op de hoogte gehouden met foto's en filmpjes en sinds de winter van '21 hebben we fatsoenlijk internet dus hopelijk gaan onze nest camera's ook beter functioneren.